't Palet

Basisschool voor katholiek en openbaar onderwijs

Hoofdluis

Luizen (over)leven alleen maar op hoofden/haren in warmte en van mensenbloed. Ze springen of vliegen niet, maar kruipen van het ene hoofd naar het andere hoofd. Dat gebeurt vooral bij het spelen, samenwerken op school of bij elkaar logeren. Kinderen kunnen last hebben van die kriebelende diertjes.

Daarom worden, in de tweede schoolweek en in de week na iedere vakantie, de kinderen gecontroleerd op luizen en neten.

Mocht uw kind luizen hebben, dan wordt u hierover gebeld en vragen wij uw kind direct op te halen om het thuis te behandelen.

Als er tijdens deze controle neten worden aangetroffen, krijgt u hier ook bericht over en vragen we u om uw kind dezelfde dag nog goed te kammen / te behandelen.

Als een klasgenoot van uw kind luizen of neten heeft, dan wordt dit even naar de ouders gemaild. Iedereen kan zijn/haar kind dan regelmatig controleren en kammen.

Er volgt een nacontrole bij de kinderen waarbij luizen of neten zijn geconstateerd.

Mocht u thuis luizen bij uw kind constateren en behandeld hebben, zeg dit dan tegen de leerkracht…het is geen schande! Wij vragen dan aan de ouders hun kind extra te controleren.

We hopen dat op deze manier de school ‘luizenvrij’ blijft!

Hieronder kunt u lezen "hoe te handelen als er hoofdluizen zijn gesignaleerd".

Wat te doen wanneer je luizen ontdekt?

Controleer alle leden van het gezin met een luizenkam. Een behandeling tegen luizen werkt alleen als je elk besmet lid van het gezin op dezelfde dag behandelt. Hoofdluizen verdwijnen niet vanzelf. Het is dus belangrijk om ze te behandelen. Zie hieronder de uitleg van de verschillende behandelingen. Om verdere besmetting te voorkomen is het belangrijk om ook de omgeving te ontsmetten. Was kleding, beddengoed, handdoeken, sjaals, mutsen, knuffels etc. op 60°C. Je kunt de spullen ook stomen, 48 uur lang in een afgesloten plastic tas stoppen, 48 uur buiten luchten of 24 uur in de diepvries leggen. Reinig alle kammen en borstels door ze 10 minuten in kokend water te leggen. Stofzuig het huis (stoelen, banken, matrassen, kussens etc.) en de auto zorgvuldig en gooi daarna de zak direct weg. Licht de school in, zodat alle kinderen gecontroleerd kunnen worden. Waarschuw iedereen die de afgelopen twee weken direct contact had met het besmette kind. Verder is het belangrijk om de directe omgeving in te lichten.

Verschillende soorten behandelingen

1. Uitkammethode

Bij deze methode moet het haar elke dag gedurende twee weken doorgekamd worden met een netenkam. Het haar dagelijks kammen vergt veel discipline en nauwkeurigheid in het verwijderen van luizen en neten.

2. Chemische hoofdluis behandeling

Bij een chemische hoofdluisbehandeling worden hoofdluizen en neten gedood. Deze producten werken op basis van insecticiden welke de luizen en neten als het ware verdelgen.

3. Mechanische hoofdluis behandeling

Bij een mechanische hoofdluis behandeling worden hoofdluizen en neten ook gedood. Dit gebeurt doordat de luizen en neten verstikt worden en niet door middel van insecticiden. Een mechanische behandeling blijft ook bij herhaaldelijk gebruik effectief. Bij het kopen van een luizenproduct kunt u naast deze verschillende methodes ook letten op de volgende eigenschappen:

Wat is de inwerktijd? Dit kan variëren tussen de 15 minuten tot 8 uur.

Hoe vaak moet de behandeling herhaald worden? 2 behandelingen is altijd aan te raden i.v.m. het doorbreken van de levenscyclus van de luis. Kan mijn kind na de behandeling gelijk zwemmen? Bevat de verpakking een luizen en/of netenkam?

 

Palettertje

't PALETTERTJE

 

Naar de Nieuwsbrief

van 't Palet

Kalender

Juli 2018
Z M D W D V Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4